Cum se încheie un Împrumut nebancar prin intermediul unui notar
Notarul este un funcționar public care se ocupă de întocmirea și/sau primirea actelor și contractelor cărora le conferă un caracter de autenticitate. In contextul unei achizitii imobiliare ofera dovada incontestabila a realitatii actelor juridice, in mod incontestabil. Apoi, el este responsabil pentru păstrarea acestor înregistrări.
Astfel, notarii au monopol asupra vânzărilor imobiliare și tot ceea ce înseamnă validarea transferului dreptului de proprietate asupra imobilelor (donații, moșteniri etc.). Ei asigură că actele sunt valabile în ceea ce privește cumpărătorul și vânzătorul, dar și în ceea ce privește toată lumea.
Bani împrumut prin notar – Rolul notarului în finalizarea vânzării imobilului
Dacă notarii intervin la finalul procesului, aceștia își asumă totuși un rol esențial: ei sunt cei care validează vânzarea (și deci cumpărarea) imobilului. Misiunea lor este de a:
- Scrieți actul autentic de vânzare
- Eliberați fondurile autorizate de ipotecă
- Asigurați regularitatea tranzacției
- Ai grijă de formalitățile necesare
- Garantează păstrarea actului notarial timp de 75 de ani
Consiliază-și clientul prezentând soluțiile care se potrivesc cel mai bine situației sale personale
După cum putem vedea, rolul notarului este crucial în mai multe privințe.
Actul de vânzare
Notarii sunt responsabili pentru redactarea actului de vânzare și apoi înregistrarea tranzacției. Actul de vânzare se citește integral, cu voce tare, de către notar, pentru ca tot ceea ce conține să fie luat în considerare de părți. Trebuie să fiți deosebit de atenți și să verificați dacă actul final de vânzare este în acord în toate privințele cu ceea ce s-a convenit anterior în antecontractul.
Ai vreo îndoială? Sunt necesare detalii? Nu semna nimic! Acesta este momentul să clarificați lucrurile cu notarul dvs. și cu cumpărătorul, dacă este necesar. Notarii sunt și ei acolo pentru asta.
Eliberarea de fonduri
Dar legătura dintre notar și achiziția imobiliară nu se oprește aici. Notarul procedează și la chemarea de fonduri de la bancă: adică trimite o cerere de „eliberare de fonduri” instituției care a acordat ipoteca, precizând suma și data semnării actului notarial.