Menu Close

Credit in lei sau valuta?

Credit obținut în lei sau în valută?

În viață, lucrurile nu merg întotdeauna atât de bine pe cât ne-am dori și, de multe ori, capacitățile noastre financiare nu pot satisface pe deplin nevoile care apar din senin. Apoi ne gândim să găsim o soluție prin solicitarea unui împrumut. Următoarea întrebare pe care ne-o punem invariabil este în ce monedă ar trebui să fie. Deci, dilema este – un împrumut în euro sau în lei?

Împrumut în euro sau lei

Să aruncăm o privire mai atentă asupra diferențelor și asemănărilor.

De obicei, contractarea de credite în euro ne tentează cu faptul că în acest caz dobânda va fi mai mică. Da, acesta este cazul, iar împrumuturile în euro sunt într-adevăr renumite pentru dobânzi mai mici, dar în același timp o astfel de alegere ascunde riscurile sale pe care trebuie să le luăm în calcul. Mai ales dacă venitul tău este într-o altă monedă decât cea în care intenționezi să retragi împrumutul.
Potrivit experților, cea mai bună decizie pe care o poți lua atunci când iei un împrumut în numerar este suma care trebuie să fie în moneda în care îți primești salariul. Deși în ceea ce privește dilema creditului în euro sau lei, se poate vorbi de un risc destul de scăzut, întrucât ambele valute au un curs fix determinat de prezența board-ului valutar.

Cu toate acestea, în cazul unei modificări a valorii monedei euro pe piața mondială, aceasta ar putea afecta foarte mult valoarea leului, ceea ce ar afecta invariabil rata dobânzii la creditul dumneavoastră. În plus, dacă ești hotărât sa folosești un credit obținut în valută, nu uita să anticipezi costurile suplimentare care vor decurge din schimbul celor doua valute. Ele scapă destul de des din atenția împrumutatului.

Prin urmare, este necesară o comparație amănunțită a ofertelor pe care le-ați primit de la instituțiile financiare relevante pentru un împrumut în lei și euro. Compararea sumei totale a cheltuielilor cu dobânzile, luând în considerare, desigur, întreaga perioadă de rambursare a creditului, vă poate oferi mai multă claritate și vă poate ghida către decizia corectă.

Posted in Credite nebancare

Citeste mai mult