Credit în caz de divorț – ce ar trebui sa facem?
Viața este ceea ce ni se întâmplă fără ca noi să planificăm. Mulți oameni au luat împrumuturi înainte de a se căsători. Cu toate acestea, oamenii se întreabă rar ce se întâmplă cu aceste împrumuturi în caz de divorț. Vom încerca să clarificăm ce prevede legea în caz de divorț pentru împrumuturile obținute înainte și în timpul căsătoriei.
Credit ipotecar la divort
Sunt aproape întotdeauna ipoteci vizate și sunt scoase pentru a cumpăra o nouă casă. Dacă contractul de împrumut este semnat după căsătorie, obligația revine ambilor soți. Dar ce se întâmplă când împrumutul este contractat înainte de căsătorie? Cine ar trebui să își asume obligația după divorț și în ce fel?
Prima opțiune prevede ca foștii soți să fie la fel de egali cu toate bunurile lor, precum și obligația de a rambursa împrumutul. În cel de-al doilea caz, se preconizează semnarea unui acord de căsătorie notarial înainte de căsătorie, cu care partenerii sunt de acord cine va datora ce și cine va primi ce în caz de divorț. În cea de-a doua opțiune, amândoi sunt de acord în prealabil cu privire la drepturile și obligațiile lor, în cazul în care divorțul are loc într-o zi. Ambii soți știu cine ar trebui să plătească ce parte din împrumut și ce vor primi în final.
Există un al treilea caz, care este cel mai popular în țara noastră. La el, tot ceea ce dobândește după căsătorie este împărțit în mod egal – proprietate, împrumuturi etc. Ceea ce soțul a cumpărat sau a primit altfel, jumătate este primit de soție și invers.
O proporție foarte mică de familii din România semnează un acord prenupțial sau împărtășesc în mod egal toate obligațiile de proprietate și de credit. Adevărul este că ambii soți sunt responsabili pentru împrumuturile contractate în timpul căsătoriei, iar cea mai bună opțiune este împărtășirea responsabilității pentru obligații în spiritul bunelor maniere și înțelegere.